Füvesítés

Wordpress Gallery Plugin Free

Kézi fűmagvetés

 • Ha nem szeretne csalódni, a füvesítés megkezdése előtt határozza meg pontosan az igényeit, elvárásait. A fűmagvetésnél az alábbi tényezőket kell figyelembe venni: milyenek a talajviszonyok és a csapadék ellátottság, milyen arányban éri napsütés és mennyire kerül árnyékba a kert…
 • Az olcsóbb fűmag keverékek általában rosszabb minőségűek, gyomféléket is tartalmaznak, így ezeket inkább ne vegye meg. Ez egyes fűfélék környezeti igényeiket és megjelenési formájukat, valamint növekedési erélyüket tekintve is nagymértékben különbözhetnek, így nem mindegy, melyiket választja annak függvényében, hogy mire szeretné használni a kertet.
 • Amennyiben ránk bízza a füvesítés feladatát:
  A területet a füvesítés előtt szakszerűen felmérjük és gyom mentesítjük, kiválasztjuk az Ön igényeinek megfelelő fűmag fajtát. Fellazítjuk a talajt és ha szükséges, földet terítünk rá, gondoskodunk a tápanyag pótlásról, majd elvetjük a fűmagot.
 • A nagyobb területek füvesítése során érdemes elgondolkozni azon, hogy a fűmagvetés vagy a gyeptégla éri-e meg jobban. Mindkét módszernek megvannak a maga előnyei és hátrányai. A fűmagvetéssel történő füvesítés gazdaságosabb, mint a gyepszőnyeg fektetés, viszont lassabban hoz látványos eredményt, és a frissen vetett fű folyamatos ápolást, rengeteg munkát igényel a rendszeres locsolás mellett (gyomosodik, gombásodik, gyakran kell nyírni).

Gyepszőnyeg fektetés, gyeptéglázás

Aki szeretné minél hamarabb élvezni az üde zöld pázsitot kertjében, annak a gyeptéglát ajánljuk. A gyepszőnyeg fektetéssel a szinte pillanatok alatt kizöldül a kert – a lerakott gyepszőnyeg kb. két hét alatt gyökeresedik le 100%-osan, és erős, összefüggő felületet alkot.

Mi az a gyepszőnyeg?

A gyepszőnyeg előnevelt, 13 féle fűmagból vetett, gyommentes pázsit, amelyet 18 hónapig folyamatosan ápolnak, trágyáznak és nyírnak.

Hol érdemes gyepszőnyeget fektetni?

A családi házak kertjei mellett a gyepszőnyeg népszerű és elterjedt megoldás parkok és más közterületek, sportlétesítmények füvesítésére is.

A gyepszőnyeg előnyei

A gyepszőnyeg előnye a kézi füvesítéssel szemben, hogy a lerakást követően szinte rögtön látványos eredményt nyújt, és azonnal eltűri az enyhe igénybe vételt is. A frissen lefektetett gyepszőnyeg ellenállóbb a betegségekkel szemben és nem gyomosodik, ezen kívül gyorsan meggyökeresedik. Nem kell hónapokat várni, kevesebb locsolást igényel.

A gyepszőnyeg hátrányai

A gyeptégla bizony drágább, főleg akkor, ha díszpázsitot szeretnénk. A gyepszőnyeg szállítása és lerakása is szakértelmet kíván, ezért senki ne próbálkozzon vele saját maga.

Füvesítés hidrovetéses eljárással

Mi az a hidrovetéses füvesítés?

A hidrovetéses füvesítés során egy nagynyomású kompresszor alkalmazásával vetjük (kilocsoljuk) a fűmag, a víz és a szükséges adalékanyagok keverékét a füvesítendő területre. A speciális összetételű indítótrágya serkenti a gyökérnövekedést, a talajtakarás (mulcs) pedig megóvja a magokat a különböző környezeti hatásoktól (meggátolja a kimosódást, akadályozza a gyomok fejlődését, megtartja a nedvességet).

Hol alkalmazható a hidrovetéses füvesítés?

Szinte bárhol: sportpályáknál, legelőknél és az utak mentén, családi házaknál, köztereken. Ez a fajta füvesítés rendkívül népszerű a golf- és egyéb sportpályáknál, valamint – mivel kiváló megoldás az erózió ellen – jól alkalmazható az útépítéseknél, bányatalaj helyreállításnál, ipari és kereskedelmi munkáknál, vízgyűjtőknél, stb.

A hidrovetéses füvesítés előnyei

Ez a fajta füvesítés költségek szempontjából jóval kedvezőbb, mint a gyepszőnyeg: ugyanakkora terület esetén a hidrovetés a gyepszőnyeg árának csupán 1/5-ébe kerül. A füvesítés minősége garantált, az eredmény pedig már 5-7 napon belül látható.

Mennyibe kerül?

Vetési árainkat m2-ben számoljuk, a kalkuláció függ a füvesítendő terület nagyságától, a fűmag fajtájától, a terepviszonyoktól és a választott adalékanyagoktól.

A hidrovetés technológiája

A hidrovetéssel történő füvesítés során a vizet, a magot, a trágyát, és a mulcsot a vetőgép tartályából (folyamatos keverés mellett) egy fecskendő segítségével juttatjuk a területre, egyenletesen terítve el a földön.

Mag:

Igény szerint bármilyen mag vagy magkeverék használható a füvesítéshez. Célszerű a környezeti és területi viszonyok sajátosságaihoz igazodó típust választani (szárazságtűrés, igénybevétel, ápolási igény, stb.).

Mulcs, azaz talajtakarás:

Környezetbarát, papír és faalapú keverékből készül. A talajra juttatva egységes, összefüggő, zöld színű réteget alkot, amely védi a magot, biztosítja számára a fejlődéshez szükséges nedvességet, valamint gátolja a gyomok fejlődését. Bár zöld színű, de járdára, házfalra kerülve nem hagy foltot, egyszerűen lemosható, illetve magától is eltűnik rövid időn belül.

A keverékhez adható egyéb adalékok:

 • Növekedésserkentők
 • Erózió elleni adalékok, amelyek esős időben is megtartják, rögzítik az anyagot és benne a magokat akár egy meredek hegyoldalon is.
 • A vízmennyiséget megtartó és a vizek fokozatosan adagoló, ún. kopolimerek (javasolt, ha a rendszeres öntözés nem megoldható)
 • A talaj pH értékét befolyásoló, mészalapú termékek

Trágya:

A magas foszfortartalmú „indítótrágya” serkenti a gyökérnövekedést.

Füvesítés

Az Ön igényének, pénztárcájának, és kertje sajátosságának megfelelő füvesítési technológiával állunk Megrendelőink rendelkezésére.

Szolgáltatásaink:

 • Kézi fűmagvetés
 • Füvesítés hidrovetéses eljárással
 • Gyepszőnyeg fektetés

A kert füvesítésére a kora tavaszi, illetve kora őszi időszak az ideális, de megfelelő öntözés mellett akár nyáron is el lehet végezni a füvesítést.

A nyári füvesítés előnye a gyors csírázás és az állomány gyors összezáródása, aminek köszönhetően a gyomok kevésbé tudnak elszaporodni, hátránya viszont, hogy fokozottabb ápolás és intenzívebb öntözést igényel, ami miatt nagyobb a gombásodás veszélye. Mivel a fiatal hajtások nagyon érzékenyek a fertőzésekre, megelőzésképpen vegyszeres permetezésre van szükség.

Az őszi füvesítést minél korábban célszerű elkezdeni, hogy a gyep még a csapadékos idő beállta előtt be tudjon sűrűsödni.

Ha túl későn vetünk, a téli csapadék összemossa a magokat, így tavasszal felülvetésre lehet szükség és a terület áthengerezésére.

Kérdése van, keressen minket, segítünk a megoldásban!

J-Garden Natural Trend Kft

Jónás György

Cégvezető

Telefon: 06-30-213-01-12